Stipendiater i Seglora smedjas anda
dec 12, 2024 @ 17:12Stipendiater i Seglora smedjas anda
12 december 2024 – Artikel – Aktuellt
Stipendiet ” I Stiftelsen Seglora smedjas anda” är ett vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen som syftar till att främja opinions- och folkbildning i skärningspunkten mellan det existentiella, kulturella och samhälleliga. Stipendiet, som kan sökas av både enskilda individer och arbetsgrupper, går i år till följande projekt. Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar, Nina Burge; De brustna löftenas arkiv, Anja Bergdal, Erik Sjögren, Simon Ferner; Mässa med After Church, Lotta Fång, Annafia Trollbäck, Charlotta Lindholm och Magnus Sköld; Jämförande studier av konfessionella samfund, Erik Nylander och Daniel Lövheim.
Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar
Nina Burge
Nina Burge är doktorand i statsvetenskap på Stockholms universitet. I sin forskning undersöker hon begreppet biologisk mångfald i urban grönpolicy. Därutöver är hon kyrkvakt i Hedvig Eleonora kyrka och samordnare för gröna volontärer för odling på kyrkogården. Projektet med gröna volontärer omfattar även ett bokprojekt med arbetsnamnet ”Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar”. På Sigtunastiftelsen vill hon översätta sitt teoretiska material till en serie volontärträffar som kan fungera som en fördjupande kontext inför det kommande bokprojektet.
De brustna löftenas arkiv
Anja Bergdahl, Eric Sjögren, Simon Ferner
I det konstnärliga projektet De brustna löftenas arkiv utforskar Anja Bergdahl, Eric Sjögren och Simon Ferner begrepp som samhälle, lämnande, våld och omsorg. Utgångspunkten är Bergslagen, ett område som är starkt präglat av gruv- och vapenindustrins uppgång och fall. Projektet syftar till att tillsammans med besökare och publik skapa ett konstnärligt arkiv som hjälper oss att se de mörka sidorna i vår gemensamma historia. På Sigtunastiftelsen avser gruppen att ägna sig åt research, samtal och skissarbete.
Eric Sjögren är regissör, dramaturg, kompositör och ljuddesigner. Han är också en av initiativtagarna till Ställbergs gruva där han idag är verksamhetsledare i den konstnärliga ledningen.
Anja Bergdahl är journalist, redaktör och poet och del av den konstnärliga ledningen vid Ställbergsgruva. Hon är med och driver Non förlag och är tidigare kulturredaktör på tidningen Flamman.
Simon Ferner är konstnär med rötter från Bergslagen. Hans konstnärliga praktik kretsar kring bortglömda och dolda delar av vår gemensamma historia. Ferner är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan 2020 driver han arkiv S, en samling av berättelser om rasistiskt våld i Sverige, med fokus på 1990-talet.
Mässa med After Church
Lotta Fång, Annafia Trollbäck, Charlotta Lindholm och Magnus Sköld
En arbetsgrupp i Tyresö församling har beviljats stipendium för att utveckla gudstjänstgemenskap, andlig fördjupning och samhällsengagemang. Inom ramen för projektet Mässa med After Church vill gruppen vidga kulturbegreppet genom att erbjuda panelsamtal, föreläsningar, författarsamtal med mera som knyter an till temat för söndagens gudstjänst eller en samhällsaktuell fråga. Under vistelsen på Sigtunastiftelsen önskar arbetsgruppen planera och utveckla projektet i en lugn och kreativ miljö.
Jämförande studier av konfessionella samfund
Erik Nylander och Daniel Lövheim
Erik Nylander, forskare på Institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet och Daniel Lövheim, docent i Idéhistoria vid Stockholms universitet har beviljats stipendium för jämförande studier av olika konfessionella samfund. Det material som studeras är årsberättelser, kurskataloger och kamratförbundens tidskrifter. Under vistelsen på Sigtunastiftelsen avser forskarna att använda material från Klipparkivet som komplement till studien.
Kommande roman och diktsamling
Linnea Swedenmark
Linnea Swedenmark är poet och bosatt i Jämtland. Hon har gett ut två diktsamlingar. En om hemtjänsten vid namn ”En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss”, 2020 Lil Lit förlag. Den handlar om att dansa i vardagsrum med en 90-årig man du ska kalla kund, storslagna livsöden och klass. Hennes senaste bok heter ”Den hemliga diktektiven” och släpptes hösten 2024 på bokförlaget Atlas. Den består av ett urval av de 450 dikter hon skrivit och satt upp på offentliga platser i åtta år.
Poesi är något läsare ofta tar del av hemma i stillhet. Linnea har i stället velat att dikterna ska överraska läsaren i mataffären, vid övergångsställen eller på tunnelbanan. Hennes hemliga diktprojekt har gjort människor enormt engagerade, de har letat dikter, hört av sig – och börjar skriva själva. Boken och projektet har fått ett brett genomslag.
På Sigtunastiftelsen vill hon arbeta ostört några dagar med dels en diktsamling som utforskar det juridiska språkets kontrast med det mänskliga, dels avsluta en roman som tar sitt avstamp i konflikten som finns mellan de folkvaldas vilja och en allt större tilltro till juridik.
No Comments