Lisa Nilsson – Kompromisslös och ständigt utforskande

16 april 2024 – Artikel – Kultur & bildning

Text | SOFIA AF GEIJERSTAM · Foto | ALL THINGS LIVE


Lisa Nilsson är en av våra mest älskade sångerskor. Den 26 april kommer hon till Sigtunastiftelsen med gitarristen Mattias Torell. Duon har en gedigen repertoar att ösa ur – och som alltid är det dagsformen som sätter låtlistan för kvällen.

Lisa Nilsson och Mattias Torell har spelat tillsammans i närmare 30 år. Nu senast i den hyllade föreställningen I nöd och lust, en kavalkad av musik och dans, varvat med Lisas närmast berömda mellansnack.

Duon delar kärleken till soul, brasilianska rytmer och jazz och har skrivit flera låtar ihop. Berättandet och spelglädjen står alltid i centrum när de framträder och det är dagsformen som styr låtlistan vid varje spelning.


Lisa Nilsson har hunnit med mycket under sin långa karriär. Hon har gjort flera filmroller och förverkligat drömmen som musikalartist i succéerna Next to Normal och Chicago på Stockholms Stadsteater. Efter sin medverkan i Så mycket bättre, där hon fullkomligt golvade både kollegor och publik med sina nytolkningar, kunde ytterligare publikfavoriter läggas till hennes redan stora låtskatt.

Och kanske är det just mångsidigheten som har gjort henne så älskad? Att hon blandar skratt, sårbarhet och allvar, med kärleken till musiken och scenkonsten som självklar utgångspunkt.

Nyligen valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame och belönades med både Bellmanpriset och Lena Nyman-priset. Inte bara för att hon är en av våra största och mest älskade artister och låtskrivare. Hon prisades också för sitt mod att vara kompromisslös och ständigt utforskande. Vad hon bjuder på här på Sigtunastiftelsen återstår att se. Förmodligen en hel del från föreställningen I nöd och lust, någon personlig favorit ur den svenska eller brasilianska visskatten. Kanske en och annan smäktande evergreen? Lisa Nilsson är i ständig utveckling och förändring.


BILJETTER BOKAS PÅ www.sigtunastiftelsen.se

Boka biljetter