Ett andrum mitt i vardagen

25 mars 2024 – Artikel – Kultur & bildning

Text: Sofia af Geijerstam Foto: Sigtunastiftelsen, Josefin Casteryd

Tidigt varje torsdagsmorgon öppnar Sigtunastiftelsen Refugiet för gemensam meditation i Kryptan. Ljusen är tända, en meditationsledare är på plats och alla som vill är välkomna. Några är Sigtunabor som återkommer varje vecka för att få ett andrum i vardagen, andra tillfälliga hotellgäster som kanske sökt sig dit av ren nyfikenhet.  


Sigtunastiftelsens Refugium ligger lite avskilt från övriga byggnader. Det är en vacker 30-tals villa av arkitekten John Åkerlund som från början tjänade som bostad åt Stiftelsens direktorer. Både Manfred Björkquist och Olov Hartman bodde här med sina familjer, och känslan av detta en gång var ett hem är fortfarande påtaglig. Inför Stiftelsens 70-årsjubileum 1977 fick arkitekten Rolf Berg uppdraget att omvandla den tidigare tjänstebostaden till retreatanläggning. En länga med 16 gästrum byggdes till och Kryptan, ett cirkelformat meditationsrum insprängt i berget gav platsen en helt ny prägel. Utöver de öppna meditationerna erbjuds ett antal retreathelger varje höst och vår. Retreatverksamheten har pågått sedan slutet av 70-talet, men har kanske aldrig varit så populärt som idag. 

–  Jag tror att det avspeglar ett behov som många människor har av att för några dagar få kliva undan från allt det som annars pågår i det liv man har. Att få ett utrymme för att få tänka och känna efter var man egentligen befinner sig, att få stänga ute det allmänna bruset som pågår och vända sig inåt i sig själv. Det kan handla om att man behöver få vila och återhämtning, att hitta en möjlig riktning framåt, att få stanna upp i något som snurrar för fort, att få påminna sig om vem man vill vara och hur man vill leva, att få reflektera över vad som egentligen är viktigt mitt i allt som pågår, säger Sigtunastiftelsens kaplan Kerstin Dillmar som ansvarar för retreathelgerna.

Vad en retreat faktiskt innebär är en djupt personlig erfarenhet som är svår att beskriva. Den yttre ramen är tystnad från fredag kväll till söndag eftermiddag, med måltider och meditationer som naturliga hållpunkter. För många handlar det om att få möjligheten att hinna ikapp sig själv, få vila, låta det som annars upptar ens tankar få sjunka undan så att man kan höra vad man egentligen tänker och vill och behöver, förklarar Kerstin och fortsätter.

Kerstin Dillmar är kaplan på Sigtunastiftelsen ansvarar för stiftelsens retreatverksamhet.
Foto: Josefin Casteryd, Argument Förlag.

– Att sitta med en kopp té i biblioteket medan brasan i öppna spisen brinner. Att delta i meditationer i Kryptan, det speciella rummet som är insprängt i berget, med levande ljus och tystnad. Att kunna gå på promenad om man vill eller sova på sitt rum. Ofta finns också möjlighet till enkelt eget skapande i ateljén eller plats för eget skrivande. Men det viktigaste där att man får fri att ta vara på tystnaden på det sätt man behöver.


REFUGIUM OCH RETREAT
Ordet Refugium betyder tillflyktsort och Retreat att dra sig tillbaka till en tidigare plats.

Sigtunastiftelsen anordnar öppna meditationer i Refugiet alla torsdagar under terminstid. 8.00 – 8.20. Det är helt kostnadsfritt och det krävs ingen anmälan.

Sigtunastiftelsen anordnar 4 – 5 retreathelger varje höst och vår.

Kommande retreater