Bilden av Hammarskjöld

26 mars 2024 – Artikel – Kultur & bildning

Caroline Hammarskjöld berättar om sin morfars bror

TEXT | LISBETH GUSTAFSSON · FOTO | STEFAN FAGRÉ


– Dag Hammarskjöld ska inte sitta på piedestal och behandlas som en historisk person i en ouppnåelig position. Han var en känslig människa som brottades med frågor om tvivel och hopplöshet, som vi alla kan känna igen oss i. Det säger Caroline Hammarskjöld som vill lyfta fram sin morfars brors tankar och gärningar för unga människor idag. Han var ju en sårbar, öppen och mänsklig ledare som kan visa vägen till hopp för framtida generationer.


På köksbordet hemma hos Caroline ligger travar av nyutkomna böcker om världsdiplomaten, ämbetsmannen och maktspelaren Dag Hammarskjöld. Om hans höga ideal och insatser under åren som FN:s generalsekreterare från 1953 till det dramatiska dödsfallet i flygkraschen i Kongo 1961. Men här finns också helt andra minnen av hennes morfars lillebror, här hänger tavlor av Dags fotografier från resor i världen och vandringar i fjällen. Ett herbarium med växter han samlat, pressat och katalogiserat under barndomens upptäcktsfärder på Slottsbacken i Uppsala. Personliga brev och minnessaker som förvarats av Dags brorsdotter Marlene, somvar Carolines mamma.

Carolines morfar var fem år äldre än Dag och bröderna växte upp tillsammans på Uppsala slott. De var yngst i syskonskaran och båda liknade sin mor Agnes, som var en mjuk, inlyssnande och konstnärlig person. Hon var ensam med barnen långa perioder eftersom fadern Hjalmar hade tunga samhällsuppdrag som landshövding och senare statsminister. Agnes skriver ömsint i ett av sina brev till Hjalmar om likheten mellan barn och växter. Om att vissa plantor klarar sig själva med lite vatten då och då, medan
andra ständigt behöver pysslas om. En sådan planta var Dag som stod henne särskilt nära och fick dela många av hennes andliga tankar. I konfirmationsbibeln till sonen har Agnes citerat orden i Uppenbarelseboken: Var trogen intill döden så skall jag ge dig Livets krona.

Storebror Sten blev så småningom konstnär, fotograf och journalist för New York Times. I det privata familjearkivet finns tio resväskor med bevarade brev, foton och teckningar mellan bröderna. Dag tog intryck av sin storebror och blev så småningom gudfar till Stens dotter Marlene. Caroline plockar fram foton från Dags besök genom åren, hur han kröp under huset och visslade fram katten som gömt sig. Bilder som visar att han, vad som än hände i världen, aldrig försummade sina föräldrar och syskon eller julklappen till sin guddotter.

Genom stiftelsen Hammarskjöld Inversio vill Caroline ge en sannare bild av människan Dag Hammarskjöld. Hon återkommer till hans Vägmärken, den efterlämnande poesi- och tankeboken, som visar att han bevarade sin öppenhet och sårbarhet livet igenom. Just detta att han lyssnade inåt för att veta och känna vad som händer i världen är ett intuitivt sätt att vara och verka som Caroline delar och vill förmedla vidare till unga människor idag.

– Han visar vägen till mening i livet, till vårt inre kall, sägerhon och citerar ett av hans vägmärken:

Trött och ensam
Trött så sinnet värker.
Nedför hällarna silar smältvattnet.
Fingrarna är stumma, knäna skälver,
Det är nu, nu du inte får släppa.
Andras väg har rastplatser
I solen där de mötas.
Men detta är din väg,
Och det är nu, nu du inte får svika.
Gråt, om du kan,
gråt, men klaga inte.
Vägen valde dig – och du ska tacka.

– Vi kan känna igen oss i hans tvivel och få hjälp i våra egna livsbrottningar. Han säger också: Mät inte bergets höjd förrän du nått toppen. Då ska du se hur lågt det var.


Ett av Carolines projekt är att skapa symboliska meditationsplatser för stillhet och inre lyssnande på olika platser i världen för att göra Dag Hammarskjölds arv tillgängligt för alla människor oavsett trosbekännelse.

I hennes möte med unga människor är världsledarens förståelse för konst, musik och litteratur en viktig del av budskapet. Dag hade en kännedom om människor och deras ursprung som bidrog till hans framgång som diplomat. Ett exempel på kreativitet är att han vid sidan av alla insatser i det som kallats ”världens mest omöjliga jobb” gav sig tid att konstnärligt utforma ett meditationsrum mitt i FN-huset i New York. Ett rum för stillhet med ett stort järnmalmsblock från Sverige och – osynligt för ögat – med en massiv betongpelare rakt ned genom husets alla våningar till berggrunden. En livshållning av mittpunkt och förankring som han i invigningstalet 1957 uttryckte med orden: ”Inom oss alla finns en kärna av stillhet omgiven av tystnad.”

Caroline har också gjort en kortfilm om det berömda talet på FN-dagen 1960 när han lät Beethovens nionde symfoni tolka FN:s uppdrag i världen. Musik som leder oss rakt in i en värld av hårda konflikter och mörka hot – och därifrån vidare till försoning och tro på livet när människor möts i solidaritet och tro. Ett tidlöst musikaliskt credo om vägen från konflikt till försoning som Dag Hammarskjöld uppmanade alla som arbetade inom eller för FN att göra till sitt eget.

På Kungliga biblioteket i Stockholm finns 45 hyllmeter med material efter Dag Hammarskjöld och däribland 3000 egna fotografier och 22 personliga album med hans favoritfoton. Dag valde alltid att se det vackra, ett av hans foton är en närbild av manliga händer som varsamt håller en blomma. Caroline har ägnat mycket tid åt att identifiera personer, miljöer och motiv för att visa fotografen Dag Hammarskjöld. För honom var kameran ett sätt att lära sig se, att se bilder, ljus och balansen mellan detaljen och helheten. Hans livvakt Bill Ranallo finns ofta med eftersom de ständigt reste ihop. I en paus mellan uppdragen fotar Dag solstrålen som reflekteras i Bills fiskespö vid en strandkant någonstans i världen. En subtil detalj fångad i ögonblicket av en känslig man som vidhöll att ”det är bättre att lära sig se själv än att få sin syn bestämd av andras.”


DAG HAMMARSKJÖLD föddes 1905. Han var FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död 1961 och ledamot av Svenska Akademien från 1954. År 1961 erhöll han postumt Nobels fredspris.
Hans diktsamling Vägmärken som gavs ut 1963 har idag blivit en klassiker och är översatt till flera språk.

Sigtunabon Caroline Hammarskjöld är grundare av Hammarskjöld Inversio. Hon är brorsbarnbarn till Dag Hammarskjöld och den som förvaltar arvet efter Dag. Hon har bland annat rättigheterna till hans privata fotografier och texter inklusive diktsamlingen Vägmärken.

Genom sin verksamhet vill hon tillgängliggöra Dags Hammarskjölds budskap och värderingar och engagera en ny generation till att lära sig mer om Dags ledarskap, mod och integritet. Caroline har under desenaste åren haft flera samarbeten med utställningar, publikationer och föreläsningar.

info@hammarskjold.org | www.hammarskjold.org


UTSTÄLLNING BILDEN AV HAMMARSKJÖLD
Sigtunastiftelsen 15 juni – 15 september 2024
Rosengårdssalen och Olaus Petrikapellet

Läs mer om utställningen på www.sigtunastiftelsen.se


FINISSAGE BILDEN AV HAMMARSKJÖLD
Sigtunastiftelsen 15 september 14.00 – 17.00
Staffan Carlsson, diplomat och författare samtalar med Helle Klein utifrån boken Helgon och maktspelare: Dag Hammarskjöld som politiker. Caroline Hammarskjöld, grundare av Hammarskjöld Inversio föreläser om sin morfars bror Dag.