En mylla för modet

4 juli 2024 – Artikel – Direkt från direktorn

Mahasa Malekmarzban arbetade som journalist och översättare. Till slut orkade hon inte längre i förtryckets Iran utan flydde till Sverige.

– Nu försöker jag återerövra det fria tänkandet. Det är under rekonstruktion, säger Mahsa som tilldelats Sigtunastiftelsens Fristadsstipendium. Läs intervjun med henne i vårt Magasin.

För Sigtunastiftelsen är det självklart att ge författare och journalister, som inte kan verka i sina hemländer, möjlighet till rekreation och skapande i frihet. Redan när nazisterna började bränna böcker i Berlin på 1930-talet sade Manfred Björkquist att detta ska vara författarnas plats, det fria Ordets hem.

Den första diktarkonferensen hölls 1935 då alltifrån arbetarförfattare som Harry Martinsson till mer konservativa som Sven Stolpe samtalade om den fria kulturens ställning. Sådana diktarkonferenser hölls återkommande under 1930- och 40-talen. Karin Boye organiserade flera av dem.

Tyvärr blåser de auktoritära vindarna återigen. Demokratin är på tillbakagång. Bara 13 procent av jordens befolkning lever i fullvärdiga demokratier. Högerextrema partier går fram i Europa, och i USA råder trumpismens förakt för den liberala demokratins värden.

Det första de auktoritära krafterna angriper är de fria medierna. Censurlagar och uppiskande av hot och hat mot journalister är metoden. Sigtunastiftelsen startade samtalsdygnet ”Ett tryggt rum” tillsammans med Sveriges tidskrifter i höstas – för journalister som utsätts för hot och hat. Det visade sig efterlängtat. Vi inbjuder därför till ett sådant dygn även nu i höst.

TV-mannen Jan Scherman har gjort dokumentärfilmen ”Make democracy great again”, om hoten mot demokratin. Sigtunastiftelsen visar filmen under invigningen av Almedalsveckan. Jag leder sen ett demokratiseminarium med bland andra Jan Eliasson, Annie Lööf och Jan Scherman och representanter för näringslivet.

”Det politiska etablissemanget trodde sig kunna tygla de auktoritära krafterna – det gick inte. Kanske är det poetens roll att genomskåda samtiden och höja sin röst”, sa författaren Niklas Rådström när han mottog Pär Lagerkvist-priset tidigare i våras. I höst kommer Rådström till en av våra kulturhelger för att samtala om sitt 50-åriga författarskap.

Sigtunastiftelsen är platsen för dialog och det respektfulla mötet mellan människor. Stiftelsen tillkom i en orostid med brinnande världskrig och starka sociala spänningar. Den blev en mylla för modet, modet att stå upp för det djupast mänskliga som förenar oss och som uttrycks i Olov Hartmans nattvardsbön: Ett enda bröd, en enda mänsklighet.

Vi fortsätter att vara en mylla för modet. Välkommen till Sigtuna i höst.

Helle Klein, direktor för Sigtunastiftelsen