Är det något vi behöver idag är det dialog på djupet

8 augusti 2023 – Artikel – Direkt från direktorn

Kära läsare, välkommen till vårt nya magasin där vi berättar om det som sker på Sigtunastiftelsen, ett magasin som förhoppningsvis kan ge inspiration för både kropp och själ.
Sigtunastiftelsen är platsen för den fria kulturen, det fördjupande samtalet och den självständiga tanken. Arkitekturen inbjuder till både stillhet och styrka, både eftertanke och kreativitet. Arkitekten John Åkerlund, som byggde stiftelsen, ville inte att det skulle finnas några raka linjer. Tvärtom skulle byggnaden inbjuda gästen till att gå vilse för då upptäcker man nya rum och den kreativa tanken är aldrig rätlinjig.
Här i magasinet kan du läsa om våra eftertraktade retreater där du i tystnad kan få möta dig själv och andra. Eller varför inte delta i en kulturhelg och uppleva utmanande konst, spännande musik och engagerande litteratur? På Sigtunastiftelsen kan du vara på konferens eller ta in som privatgäst.
I detta nummer kan du läsa om tv-mannen Jan Scherman som gjort en resa genom ”korvens Sverige” där han tar tempen på vår demokrati. Scherman kommer till Sigtunastiftelsen i september och talar om demokratin samtidigt som du kan få smaka olika korvrätter. Testa förresten vår köksmästare Reidars äppelchutney till – receptet finns här i Magasinet.
Hoten mot demokratin är ett tema som återkommer i höstens program. Det speglar en tid då demokratins idéer är på stark tillbakagång runtom i världen och tyvärr också i vårt land.
För 100 år sedan när ungkyrkorörelsens förgrundsgestalter Manfred Björkquist och Nathan Söderblom bestämde sig för att grunda Sigtunastiftelsen var det brinnande krig i Europa. Det härjade också en pandemi, Spanska sjukan. Alla hade ännu inte rösträtt i Sverige. I denna tid av oro och ökade sociala spänningar ville Björkquist och Söderblom skapa en plats för dialog, för bildning och människovärde. Den kristna humanismen blev så en mylla för demokratin.
1917 stod stiftelsen klar högt uppe på en av kullarna i Sigtuna och alltsedan dess har det varit en humanismens högborg med samtal i skärningspunkten mellan religion och vetenskap, mellan kyrka och kultur, mellan det existentiella och samhälleliga. Hit är alla välkomna oavsett tro eller icke-tro. Det är i mötet med Den Andre vi blir oss själva. ”Vi” är ett samtal, som filosofen Martin Buber har uttryckt det.
Jag är stolt och glad över att få ta detta idéarv vidare in i vår tid med dess stora utmaningar.  Är det något vi behöver i dag är det dialog på djupet och en plats där vi får vara oss själva.
Hoppas vi ses i Sigtuna i höst.

Helle Klein, direktor