Det våras för Sigtunastiftelsen

8 januari 2024 – Artikel – Direkt från direktorn

Kära läsare,

Det våras för Sigtunastiftelsen. Här kan du läsa om allt spännande som händer fram till sommaren. Vår kultur- och bibliotekschef Anders tipsar om böcker och berättar om den nya pilgrimsleden för fred Sanka Anna-leden. Många vill vandra och Sigtuna kan bli ett pilgrimscentrum framöver.

”Det finns på Sigtunastiftelsen en oväntad bildningsmöjlighet som bara kan hittas
av den som gått vilse i någon av de vindlande korridorerna”, skriver professor Bengt Kristensson Uggla. I sin essä lyfter han fram den bildningskultur som Sigtunastiftelsen är grundad i. Här är platsen för gränsöverskridande möten. I mötet med den Andre blir jag till.


Just detta att gå vilse var arkitekten John Åkerlunds uttalade syfte när han ritade Sigtunastiftelsen 1915. Det är när man går vilse som man kan upptäcka nya världar och oväntade möten uppstår. Tanken är heller aldrig rätlinjig utan den tar sig lite kringelikrokar. Så är det med kreativitet och skapande.

Sigtunastiftelsens arkitektur vittnar om idén att vara själens plats i den vackra klosterliknande rosenträdgårdens uttryck men här finns också borgens skydd av humanismen och blicken utåt i utsiktstornets vy där omvärldens tas in från tre väderstreck. Valven är aldrig slutna utan alltid öppna. Stiftelsens väggar och valv andas både stillhet och styrka, både allvar och glädje.

– Helle, jag får så mycket gjort här utan att bli trött, säger den unga mannen och ler när vi möts i korridoren.

Författaren Jonathan Lundberg var på Sigtunastiftelsen för första gången i sitt liv. Han beskriver så bra vad stiftelsen vill vara – platsen för återhämtning där skaparlusten väcks till liv. Här kan vi rikta blicken både inåt och utåt.


Att lyssna inåt för att blir bättre på att förstå utåt vad som händer i världen var diplomaten Dag Hammarskjölds devis. I juni öppnar vi en utställning med Dag Hammarskjölds egna fotografier från sina många resor. Denne toppdiplomat som fick se världens elände valde att med kamerans blick se det sköna i tillvaron. Skönheten och det goda finns också och det ger oss liv och hopp. Läs intervjun med släktingen Caroline Hammarskjöld.

I sitt berömda tal på FN-dagen 1960 lät Dag Hammarskjöld spela Beethovens 9e symfoni som en tolkning av FN:s uppdrag i världen. Musik är ett gränsöverskridande språk och kan bli en väg från krig till försoning. Eller som biskopen Dom Helder Camara har uttryckt det:

Fyrhändigt pianostycke.
Jag drömmer om mycket mer:
om en musik för tusen händer,
om en harmoni
där hela världen är med.

Helle Klein, direktor