Sigtunastiftelsens äppelchutney

21 mars 2024 – Artikel – Mat & dryck

Sigtunastiftelsen har en egen fruktträdgård som ger riklig skörd av äpplen, päron och plommon. Under sensommaren brukar köket göra en härlig chutney med sting, ett populärt tillbehör under våra grillkvällar. Chutneyn passar utmärkt till kryddig korv, kyckling, lamm och fläsk.

Ingredienser

  • 3 röda äpplen
  • 2 msk hackad gul lök
  • 2 msk muscovadosocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 chili
  • 1/2 msk färsk ingefära
  • 2 kanelstänger
  • 1 lagerblad

Gör så här

Skala och finhacka löken.

Skala äpplena och skär i lagom stora bitar.

Fräs lök och äpplen i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt socker vinäger och kryddor och låt det puttra i cirka 5 minuter. Äpplena får gärna behålla lite chrunch.

Häll upp chutneyn när den är varm i en väl rengjord glasburk.

Förvara i kylskåp.