Baka Lisa Bibergs semlor

28 februari 2024 – Artikel – Mat & dryck

Lisa Biberg var husmor på Sigtunastiftelsen 1917 – 1942. I hennes anteckningsbok hittade vi receptet på de semlor som serverades på Sigtunastiftelsen. Sigtunastiftelsens bagare Krister Hägglöf provbakade och kan bara konstatera. De håller måttet.

– Jag har lagt till lite kardemumma i degen men det är ju en smaksak. Lisa serverade semlorna med varm mjölk, det vi brukar kalla för hetvägg. Det var nog ganska vanligt på den tiden, säger Krister.


Ingredienser

(Räcker till cirka 20 semlor)

1 kg vetemjöl

1/2 tsk salt

1/2 liter mjölk

25 gram jäst

1 hg smör

1 kaffekopp strösocker

1 tsk kardemumma

Gör så här

Smält smör tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt 37 grader.

Smula jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om.

Tillsätt socker och salt.

Stöt kardemumma i mortel och blanda i degspadet.

Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta degen smidig.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela i lagom stora bitar.

Låt jäsa på plåt under bakduk cirka 30 minuter.

Grädda i 225 grader till bullarna får fin färg. 6 – 8 minuter.

Mandelmassa ( Om du gör egen)

2 hg sötmandel
12 g bittermandel
2 hg strösocker
Inkråm från bullarna

Gör så här:

Skålla sötmandel och bittermandel.

Mixa med socker i matberedare och tillsätt eventuellt lite grädde för önskad konsistens.
Låt vila i kylskåp.
Blanda mandelmassan med inkråm från bullarna i samband med servering och fyll semlorna med nyvispad grädde. Pudra med florsocker och servera.