Baka Lisa Bibergs semlor
feb 28, 2024 @ 16:41![](https://sigtunastiftelsenmagasin.se/wp-content/uploads/2024/04/Semlor-faksimil.jpg)
Baka Lisa Bibergs semlor
28 februari 2024 – Artikel – Mat & dryck
Lisa Biberg var husmor på Sigtunastiftelsen 1917 – 1942. I hennes anteckningsbok hittade vi receptet på de semlor som serverades på Sigtunastiftelsen. Sigtunastiftelsens bagare Krister Hägglöf provbakade och kan bara konstatera. De håller måttet.
– Jag har lagt till lite kardemumma i degen men det är ju en smaksak. Lisa serverade semlorna med varm mjölk, det vi brukar kalla för hetvägg. Det var nog ganska vanligt på den tiden, säger Krister.
![](https://sigtunastiftelsenmagasin.se/wp-content/uploads/2024/04/Semlor.jpg)
Ingredienser
(Räcker till cirka 20 semlor)
1 kg vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 liter mjölk
25 gram jäst
1 hg smör
1 kaffekopp strösocker
1 tsk kardemumma
Gör så här
Smält smör tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om.
Tillsätt socker och salt.
Stöt kardemumma i mortel och blanda i degspadet.
Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett bakbord och dela i lagom stora bitar.
Låt jäsa på plåt under bakduk cirka 30 minuter.
Grädda i 225 grader till bullarna får fin färg. 6 – 8 minuter.
Mandelmassa ( Om du gör egen)
2 hg sötmandel
12 g bittermandel
2 hg strösocker
Inkråm från bullarna
Gör så här:
Skålla sötmandel och bittermandel.
Mixa med socker i matberedare och tillsätt eventuellt lite grädde för önskad konsistens.
Låt vila i kylskåp.
Blanda mandelmassan med inkråm från bullarna i samband med servering och fyll semlorna med nyvispad grädde. Pudra med florsocker och servera.
![](https://sigtunastiftelsenmagasin.se/wp-content/uploads/2024/04/Semlor-faksimil-1.jpg)
No Comments