Ruths vårmeny

14 april 2025 – Artikel – Mat & dryck

Ruth Björkquist var bara 23 år gammal när hon kom till Sigtunastiftelsen 1917. Som rektor Manfreds hustru var hon den självklara värdinnan vid alla tillställningar och en av hennes många uppgifter var att planera middagar vid större bjudningar och högtider. Inspirerade av Ruts noggranna anteckningar i dagboken ”Dagens möda” har Sigtunastiftelsen kök lagat Ruths vårmeny. Delar av den bjöd vi på vid SSHLS 100-års jubileum. Vi bjuder självklart på recepten.


Sparrissoppa 4 personer

Ingredienser
1 knippe grön sparris ( 300 g)
I nypa bikarbonat
2 schalottenlök
50 g smör
2 dl torrt vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
6 dl gräddmjölk 50/50 grädde, mjölk
salt & peppar

Gör så här
Finhacka schalottenlök och fräs den mjuk i smör. Strimla ner sparrisen i småbitar och fräs tillsammans med löken tills de börjar bli mjuka. Ha i en nypa bikarbonat ( Gör att sparrisen håller sig lite grönare.) och vitt vin. Reducera ner till hälften och slå sedan på buljong och gräddmjölk. Låt koka tills sparrisen känns ordentligt mjuk. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. Sila genom finmaskig sil så alla sparristrådar försvinner. Red soppan med Maizena om den känns tunn.


Lättgravad bakad röding med Sandefjordssås, pressad potatis och ångad grönkål

Ingredienser
4 rödingfiléer
1 dl salt
1 dl socker
1 tsk grovmalen vitpeppar
2 klyftor vitlök
Olja att steka i
600 g grönkål
Mjölig potatis
300 g spenat
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
200 g smör

Gör så här
Torka filéerna och lägg i en form. Blanda samman saltsocker och vitpeppar. Strö över på båda sidorna av fiskfiléerna. Låt stå i rumstemperatur i ca 1,5 timme.

Torka filéerna och stek dem på skinnsidan så de blir gyllenbruna. Lägg i ugnsform och baka på 60 grader tills de är 45 grader i innertemp.

Koka potatisen i väl saltat vatten tills de börjar falla isär, pressa och servera.



Läs fler artiklar i kategorin Mat & dryck