Sigtunastiftelsens porchetta med öppen lasagne

9 juli 2024 – Artikel – Mat & dryck

RECEPT: MORGAN FREDRIKSSON FOTO: MAGNUS ARONSON

Sigtunastiftelsens kökschef Morgan Fredriksson lagar gärna måltider med italienska influenser. Här bjuder han på en örtkryddad porchetta med öppen lasagne, en perfekt bjudrätt eftersom köttet kan förberedas dagen före. Lasagnen fungerar också bra som ensamrätt. Grönsaker anpassas efter säsong.



Örtkryddad Porchetta 4 personer

1 kg rimmat sidfläsk i bit utan svål
4 klyftor vitlök
1 msk grovmalen svartpeppar
2 dl hackade färska örter i säsong ( Rosmarin, ramslök, timjan, persilja

Gör så här

Skär upp sidfläsket i mitten, men inte hela vägen igenom.
Stryk med riven vitlök och strössla med färska kryddor och svartpeppar.
Rulla ihop som en rulltårta och bind hårt med bindgarn.
Stek i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 72 grader.
Låt vila i cirka en timme innan garnet klipps och köttet skärs i tunna skivor.
Om porchettan görs en dag i förväg kan skivorna värmas på grillen eller i stekpanna.


Öppen lasagne

600 g färska lasagneplattor
1 zucchini
1 aubergine
1 paprika
200 g coctailmozarella
200 g ruccola
2 krukor färsk basilika
salt och peppar efter smak
olivolja av god kvalitet

Gör så här
Skiva grönsakerna i 1 cm tjocka skivor. Grilla på båda sidor. Pensla med olivolja, salt och peppar.
Koka lasagneplattorna i saltat vatten. Lyft upp och arrangera på ett stort fat. Varva lasagne, basilika och grillade grönsaker.
Toppa allt med coctailmozareööa och ruccola och servera med tomatsås i en kanna vid sidan av.

Tomatsås

En gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar blekselleri
1 msk oregano
1 burk tomater (hela) + lika mycket vatten
salt och peppar efter smak
olivolja

Skär grönsakerna i lika stora bitar. Fräs i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt tomater och vatten. Koka på låg värme 30 – 40 minuter. Mixa såsen helt slät.