Folk är så elaka mot varandra helt i onödan

25 mars 2024 – Artikel – Krönika

Krönika: Jonathan Lundberg


De senaste månaderna har jag, efter att i fem år ha undersökt internets avigsidor, börjat känna mig överväldigad. Folk är så elaka mot varandra, helt i onödan. Det är ingen ny tanke – men hur blev det så här?

Varje gång frågan slår mig påminns jag om en intervju från 1977, med medieteoretikern Marshall McLuhan. Reportern var nyfiken på hans tankar om “den globala byn” – att ny teknik håller på att krympa världen, göra oss alla till grannar.

– Jag tänkte… var allt reportern hann säga, innan McLuhan avbröt honom med ett lurigt leende.

– Att ju närmare varandra vi kommer, desto mer kommer vi att gilla varandra?

– Ja, sa reportern snopet.

– Det finns inget historiskt stöd för det. När människor kommer närmare blir de råare och mindre tålmodiga med varandra. Den globala byn blir en plats för tuffa möten och en hög konfliktnivå.

Kort därpå dog McLuhan, och världen glömde vad han sagt.


Jag tänker på hans ord, när internet beskrivs som trasigt. Kanske har utvecklingen inte gått i fel, utan i enda tänkbara riktning. När främlingar blir grannar, blir de inte nödvändigtvis vänner. Ofta är det precis tvärtom.

Vi stör oss på våra grannar, deras angelägenheter berör plötsligt oss. Om de är uppe och för oväsen på natten är det inte bara deras sömn som blir lidande, utan även vår. Om en främlings inlägg dyker upp i mitt facebookflöde, har det plötsligt med mig att göra.

De dåliga nyheterna är att de tekniska lösningarna i så fall är begränsade. Vi kan kräva att teknikbolagen tar ansvar, men vad innebär det i praktiken? Hur ska de göra oss snällare mot varandra? Moderering blir plåster på ett varande sår.

Å andra sidan innebär det att problemet i grunden ligger hos oss. Det kanske inte låter så muntert, men det är faktiskt goda nyheter, för oss själva kan vi göra något åt.


Först och främst måste vi kanske återta avståndet som internet bestulit oss på. Vi behöver inte ha dörren öppen för alla, hela tiden. Själv har jag valt att inaktivera nyhetsnotiser, avinstallera X, stänga av mejlappen på fritiden. När jag läser nyheter, surfar in på X eller besvarar helgmejl är det för att jag själv valt det. Små steg för mänskligheten, men stora steg för min egen känsla av agens. Jag är uppsökaren, inte den som blir uppsökt, av intryck.


Ett decennium före den profetiska intervjun hjälpte Marshall McLuhan sin vän Timothy Leary att skriva sloganen “turn on, tune in, drop out”, som blev ett mantra för sextiotalets hippierörelse. Ungefär: slå dig fri från systemet och finn dig själv.

Så långt behöver vi nog inte gå. Men ska vi göra internet till en bättre plats, behöver vi kanske skjuta det ifrån oss.


JONATHAN LUNDBERG

Jonathan Lundberg är frilansjournalist och författare. Han har bland annat givit ut reportageboken Sverigevänner, om Sverigedemokraternas nätrörelse (2019) och Från världskrig till nätkrig: Hundra år som formade internet (2021). En tredje bok – om metaversumet, ett utforskande av morgondagens internet är på gång. Under 2023 var han en av Sigtunastiftelsens författarstipendiater.