Det kändes som att vi var vid Medelhavet

24 januari 2024 – Artikel – Högtider

Text: Sofia af Geijerstam – Foto: Natalia Ökvist @natalia_okvist

– När våra bröllopsgäster satt kvar i rosengården till långt in på natten kändes det som om vi var någonstans vid Medelhavet. Det var en helt magiskt.

Caroline och Viktor Löfberg Ohlsson sa ja till varandra en julidag 2021. Men tanken var egentligen att de skulle gifta sig året innan.

– Det var coronan som ställde till det. Så här i efterhand känns det nästan som att det var meningen att vi skulle vänta. Vi gifte oss på dagen 10 år efter det att vi blev tillsammans, berättar Caroline.

Caroline och Viktor hade skannat av större delen av Stockholm i jakt på den rätta platsen när en god vän berättade om ett fantastiskt bröllop på Sigtunastiftelsen. Ingen av dem hade varit där tidigare så de bestämde sig för att åtminstone åka och titta.

– Viktor har lite kopplingar till Sigtuna i familjen och jag har alltid tyckt att det är en mysig stad. Dessutom bor vi i Sundbyberg, så det var inte så långt bort.

Deras första besök var en gråkall novemberdag och det krävdes lite fantasi för att kunna föreställa sig den italienska känsla som så många förknippar med Sigtunastiftelsen.

– Vi hade sett bilder, men det var först när vi kom hit som vi insåg hur stort det faktiskt är.

Och hur högt det ligger.


Drömde om utomhusbröllop

Novembervädret till trots föll valet till slut på Sigtunastiftelsen. Båda bar en dröm om att gifta sig utomhus och planen var att vigseln skulle ske i friluftskyrkan med middag och fest i rosengårdens vackra pelargångar. När bröllopsdagen närmade sig visade väderprognosen regn hela veckan. Det skulle till och med åska.

– Jag har en riktig planeringshjärna och vädret är det enda man inte kan kontrollera. Vi var rätt nervösa båda två. Fullt beredda på att få flytta in hela festen, men ville ändå försöka genomföra dagen så som det var tänkt. Sedan var det så märkligt. Det var som att det dåliga vädret blåste bort precis över oss. Vi fick regn i tre minuter. Jag visste inte vad jag skulle tro, säger Caroline och skrattar åt minnet.

Nytt kapitel i livet

För ett och ett halvt år skrevs ett nytt kapitel hos Löfberg Ohlsson. Ludvig kom till världen. En alldeles ljuvlig kille som just för dagen är förkyld och hemma med pappa.  

– Han har precis börjat på förskola med allt vad det innebär. En ny fas i livet helt enkelt.

När Ludvig döptes fick de en speciell doppresent av en god vän. Fotografering av den lilla familjen på samma plats som för bröllopet. Dessutom och med samma fotograf.

– När man ser bilderna känns det som att cirkeln är sluten. Sigtunastiftelsen kommer alltid att ha en särskild plats hos oss, säger Caroline.

Carolines tips till er som går i giftastankar

  • Planera i god tid. Då slipper ni stressa och kan slappna av. Vi valde att samlas för en grillbuffé kvällen innan och åt en gemensam brunch dagen efteråt. Eftersom alla gäster bodde över så hann vi umgås i lugn och ro.
  • Se till att det finns en bra bröllopskoordinator eller liknande. Under bröllopsdagen vill man inte behöva känna ansvar för att det praktiska ska fungera.
  • Det finns många bra poddar och Facebookgrupper som man kan inspireras av. Men välj det som känns rätt för er. Det finns inga måsten. Vi valde att ta bröllopstårta och bubbel före middagen i stället för efteråt. Det funkade utmärkt.

Bra att veta om Sigtunastiftelsen

Sigtunastiftelsen välkomnar både kyrkliga och borgerliga vigslar.

Med matsal, kapell, friluftskyrka och rosengård är allt samlat på ett och samma ställe.

Sigtunastiftelsen har 62 gästrum och 96 bäddar

Mejla brollop@sigtunastiftelsen.se för mer information.