Närda av samma längtan – Ny bok av Bengt Gustafsson

Text: Kerstin Dillmar Foto: Hans Hartman

I sin bok fascinerande bok ”Närda av samma längtan” skriver Bengt Gustafsson, professor emeritus i astronomi och teoretisk astrofysik om början av 1900-talet och den rörelse, modernismen, som svepte genom litteratur, musik och bildkonst och som sammanföll med den vetenskapliga omvälvning som kvantmekaniken och relativitetsteorin innebar. Bengt Gustafsson rör sig självklart och bildat från kubismen via Kandinskijs målningar till Viginia Woolfs Vågorna och Schönbergs tolvtonsmusik medan Schrödingers katt stillsamt spinner i bakgrunden. Här möts tid och evighet.


I en avhandling från 1905 om den speciella relativitetsteorin gav Einstein upp Newtons tankekonstruktion om den absoluta tiden, gemensam för alla. Tiden blev i stället relativ, den gick olika fort på olika platser i rummet och olika för personer som rörde sig med olika hastighet. 1915 kom så Einsteins allmänna relativitetsteori, där ”tidens gång” blev beroende av vilket gravitationsfält man befann sig i. Einsteins allmänna relativitetsteori är en geometrisk teori som postulerar att närvaron av massa och energi liksom ”kröker” rummet, och denna krökning påverkar fria partiklars banor – och även ljusets bana – en effekt vi tolkar som gravitationskraft. Den objektiva tiden, som gick oberoende av allt och alla, visade sig alltså vara en illusion.


Den franske filosofen Henri Bergson drev tesen att vår intuitiva upplevelse av tiden är helt väsensskild från den tid som klockor mäter. Han talade om ett ”nuflöde”, och menade att detta ”nuflöde” inte kan delas in i ett antal punkter som kan förbindas med en tidslinje. Att man ändå gör det är en schematisering som kan vara nödvändig i samhället – men som han sa – allvarligt förvränger den upplevelse av den tid som var och en av oss har. Man behöver insiktsfullt förhålla sig till både förfluten tid och framtid som en helhet och att dela upp tiden mekaniskt i en serie ögonblick menade han försvårar ett gott liv. Senare tillade Bergson att även om ”nuflödet” upplevs individuellt kan det ändå vara gemensamt och på sitt sätt definiera en slags universell tid upplevelsemässigt och filosofiskt – men utan att vara mätbar. De möttes den 6 april 1922 hos filosofiska sällskapet i Paris för att samtala om detta och det har efteråt sagt att det är tveksamt om de över huvud taget förstod varandras perspektiv.


Kanske är det precis där vi är. Här och nu. I en märklig skärningspunkt mellan den subjektivt upplevda tiden och våra rörelser över gravitationsfältet. Vi är mitt i klocktiden på samma gång i den tidlösa berättelsen där det som varit blandar sig med nuet och det som ska komma. Kanske är det precis som Sigtunastiftelsen, som är mötesplatsen mellan de många olika perspektiven som både lever sina egna liv och som påverkar varandra. Här finns också våra möten med varandra och där oväntade upptäckter bidrar med en emergens bortom det vi hade kunnat tänka ut. Här finns också hela stjärnhimlen som lyser över tallarna.


Bengt Gustafsson är född 1943. Han var professor i astronomi vid Stockholms Observatorium 1983–1987, och professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet 1987–2012. Hans forskning har främst omfattat teoretiska modeller för stjärnornas atmosfärer. Gustafsson har också varit en av regeringens vetenskapliga rådgivare och är sedan 1983 ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. Bengt Gustafsson är också känd för sitt intresse för livsåskådningsfrågor och utsågs till teologie hedersdoktor vid Uppsala universitet 2000. Han var direktor för Sigtunastiftelsen 2000–2001.

Som 50-årspresent fick han en asteroid, Gustafsson 5498, uppkallad efter sig.

Fredag 11 oktober 18.00 pratar Bengt Gustafsson om sin bok i Sigtunastiftelsens bibliotek.

Anmäl dig här

Ny vandringsled för fred

Text: Anders Claesson Foto: Magnus Aronson


För 10 år sedan invigdes Ingegerdsleden mellan Storkyrkan i Stockholm och Uppsala domkyrka. I år invigs en helt ny pilgrimsled för Fred – Sankta Annaleden.

Sedan Ingegerdsleden mellan Storkyrkan i Stockholm och Uppsala domkyrka invigdes i Mariakyrkan i Sigtuna den 4 oktober 2014 har intresset för pilgrimsvandringar bara växt.  I Uppland anordnar så många som 75 procent av alla församlingar vandringar och många väljer just Ingegerdsleden.

– För Sigtuna församling är det en glädje att på olika sätt få lyfta Sigtuna som pilgrimsstad. Vi vill på olika sätt välkomna pilgrimer och besökare som söker sig hit till denna plats som är så viktig i tiden för Sveriges kristnande, säger Jakob Tronêt, kyrkoherde i Sigtuna. 

Den mest populära sträckan är etapp 4 mellan Rosersbergs slott och Mariakyrkan. Det är en vandring utmed leende Mälarnatur och vattenvyer, viktig svensk 1700-talshistoria och ett trevligt måltidsstopp halvvägs vid Steninge. Under denna del av leden finns både goda kommunikationer och möjlighet till boende på Rosersbergs slott och Sigtunastiftelsen. Vill man fortsätta sin vandring vidare från Sigtuna kan man välja etapp 5 mot Odensala kyrka med de välbevarade Albertus Pictor-målningarna.

Sigtuna nytt pilgrimscentrum?

Nybildade Paxwalk, en ekumenisk pilgrimsorganisation som syftar till att samordna, stödja och underhålla Nordens pilgrimsleder, valde jämte Skåne Uppland som det första pilgrimslandskapet att stödja, framför allt med anledning av Ingegerdsleden. Och i takt med att intresset för pilgrimsvandringar ökar finns ett allt starkare lokalt engagemang för att utveckla Sigtuna som pilgrimscentrum. Varje år, den 4 oktober – på Ingegerds och sonen Vladimirs högtidsdag, arrangeras en gemensam pilgrimsvandring för att uppmärksamma ”Sigtunas egen prinsessa” som senare i livet fick helgonnamnet Sankta Anna. För några år sedan införskaffade Sigtuna församling en stor ikon för helgonet Ingegerd/av Novgorod. De har också varit delaktiga i utgivandet av boken Sigtuna Pilgrimsstad och uppmärkningen av den del av leden som går genom Sigtuna.

­- För oss har det varit viktigt att samverka med flera aktörer för att stärka Sigtuna som pilgrimsmål, fortsätter Jakob Tronêt.

Prinsessa, helgon och fredssymbol

Att Ingegerd nu får ytterligare en led uppkallad efter sig är ett tydligt tecken på det stora intresset och engagemanget. Kanske finns också en del av förklaringen i den fredstanke som berättelsen om Ingegerd bär med sig? Ingegerd (1000 – 1050) har lyfts fram som en av Europas kvinnliga centralgestalter under tidig medeltid (1000-talet). Hon var dotter till den första svenska kristna kungen Olof Skötkonung, som hade en central kungsgård och vistades mycket i Sigtuna. 1019 reser hon, troligen från Sigtuna, för att gifta sig med Jaroslav I av Kiev efter att först av fredsdiplomatiska skäl ha bortlovats och blivit kär i/fattat tycke för den norska kungen Olav Haraldsen – helgonförklarad 1031 som Olav den Helige. Ingegerd är vårt första kristna helgon – hon blev helgonförklarad under namnet Sankta Anna 1439 i ortodoxa kyrkan – och grundade ett av de första klostren i Kievrusriket. Hon hade en viktig fredsdiplomatisk (hennes slaviska namn Irina betyder fred), religiös och kulturell roll under Kievrusrikets storhetstid och hennes barn giftes in i flera stora europeiska kungahus.

Västerut mot Olav Haraldsen

Sankta Annaleden följer från Sigtuna Ingegerd symboliskt en bit på vägen i hennes freds- och kärleksspår västerut mot Olav Haraldsen i Nidaros och österut mot Jaroslav I i Kiev. Västerut följer vi Ingegerd i spåren till Östanbäcks kloster utanför Sala. I sin sista resa från Kiev, där Olav hade fått bo hos Ingegerd och Jaroslav, reste han för att kristna Norge och stupade i Stiklestad 1030. Enligt Snorre Sturlasson passerade han på vägen Sigtuna och Uppsala och tog den ”inre vägen” upp genom Sverige – i förlängningen av Sankta Annaleden anknyter leden till Romboleden upp till Nidarosdomen i Trondheim, där Olav den Helige är begravd – en av medeltidens viktigaste europeiska pilgrimsplatser. I Sigtuna var troligen S:t Olovskyrkan från 1100-talet en period pilgrimskyrka med sin S:t Olavs-källa eller relikvarium.

Österut mot Jaroslav

Österut följer vi Ingegerd i spåren mot Jaroslav I, till Norrtälje och Kapellskär – i förlängningen över Östersjön till Sophiakatedralen i Kiev, där Ingegerd och Jaroslav är begravda.

Sankta Annaleden har temat fred och har sitt historiska fokus på religion och kultur under Ingegerds tid mellan vikingatid och kristendom, då Uppland i Svealand blev centrum för kristendomen och kungamakten i det nya svenska riket. Pilgrimsleden leder genom Upplands och Västmanlands vackra och delvis glömda mytiska och kristna kultur- och naturbygder. Vi upptäcker spännande kvinnliga fredslinjer tillbaka i historien bortom Heliga Birgitta i Finsta via det kristkeltiska helgonet S:t Brigid ända tillbaka till samernas kvinnliga mytologi och fredliga natursyn. I modern historia upptäcker vi fredslinjer hos kväkarna Emilia Fogelklou och Elin Wägner, katoliken och fredsekumenen Gunnel Vallquist i Rimbo och i de ekumeniska fredsplatserna Sigtunastiftelsen, Kväkargården Svartbäcksgården utanför Rimbo och Östanbäcks kloster med Enhetens kapell. Pilgrimslederna Ingegerdsleden och Sankta Annaleden med Sigtuna som pilgrimscentrum önskar lyfta fram freden Shalomrelationerna – i tid och rum med oss själva, med varandra och med jorden i jämlikhet och enhet.

Pilgrimens sju nycklar

1. Långsamhet – skorna för en lunk i andras fotspår och i Jesu efterföljd

 2. Frihet – staven att pröva mig fram med, att luta mig mot, att lägga min tyngd i Jesu händer

3. Bekymmerslöshet – hatten ett skydd på vägen och i vilan, luffarens och filosofens huvudbonad 4. Delande – ränseln ett förråd som innehåller det nödvändiga för mig, medvandrare och mötande

5. Enkelhet – tältet en symbol för enkel livsstil och ödmjukhet och en påminnelse om Israels folks vandring genom öknen med förbundsarken i tabernaklet

6. Tystnad – kappan som omsluter min kropp och mitt inre rum

7. Andlighet – korset som hänger i en rem runt halsen och med sin form visar relationen mellan Gud och mig och mellan mig och mina medmänniskor

För vidare läsning

Ingegerdsleden för andlighet, kultur och fred, Claes Göran Guinchard och Bo Lundqvist

Sigtuna Pilgrimsstad, Claes Göran Guinchard och Bo Lundqvist